-Yangın kapısının kullanım alanları - Kazini Yangın Kapıları

-Yangın kapısının kullanım alanları

Ya7nları

Herkes hayatını sürdürebilmek için çeşitli yapı ve binalarda hayatlarını geçirmek zorundalardır. İnsan doğası gereği yaşadığı yerlerde güvenlik önemlerinin alınmış olmasını beklemektedir bazen ise kendi müdahale edip güvenlik önlemlerini almaktadır. Örneğin, herkes bir yangın esnasında güvenli bir şekilde bulunduğu yapıyı en hızlı ve güvenilir bir şekilde terketmek ister. Bu durumda bu bina ve yapılarda yangın kapıları zorunludur. Maalesef hem yasal olarak zorunlu hem de yangın tehlikesi esnasında insanların güvenliği için bu derece önemli olan yangın kapıları gereksinim duyulan tüm yapılarda yoktur. Bunun sonucunda istemeyen sonuçlar gerçekleşmekte, ciddi yaralanmalar ve ölüm hadiseleri gerçekleşmektedir.

Kısaca yangın kapıları pasif olarak yangından koruma sistemidir ve
•    tüm kamu binalarında,
•    fabrikalarda,
•    ofislerde kullanımı da zorunludur.

Yangın kapılarının diğer kullanım alanları is bazı yerel yapılardadır:
•    Evlerde,
•    Bir kapının ortak ve dahili olan garajın içine açıldığı yerlerde,
•    Sadece bir katta yer alan evlerin, ikinci bir çatı katı varsa o evlerin de bu odalarında.

Son yapılan güvenlik yönetmelik değişikliyle beraber yangın kapılarının kullanım alanları genişletilmiştir. Özellikle yapılan güncelleme ile yapı ve tesisler için iki bölüm arasındaki yangın geçişini engellenmesi amacıyla yangın kapılarının kullanım alanları genişletilmiştir. Yangın kapılarının zorunlu kullanım alanları:
konutlar, alışveriş merkezleri, hastaneler, iş yerleri, kooperatifler, sinema- tiyatro ve konser salonları, gösteri merkezleri, oteller, fabrika, depolar, antrepolar, tesisler, askeri tesisler, kimya tesisleri, santraller gibi yerlerdir.

Ayrıca bu yerlerde yönetmelik tarafından zorunluluk olmasının yanı sıra, sigorta şirketleri de artık sigorta yapacağı yerlerde yangın kapılarının varlığının olması konusunda ısrarcı bir hale gelmiş durumdadırlar.

Her ne kadar zorunlu alanlar bu şekilde belirtmiş olsak da, yangın kapılarının zorunlu olması gereken yerler her geçen gün artmaktadır. Zorunluluk dışında yangın kapılarının olması gereken yerler ise sonsuz bir şekilde tabir edilebilir. Çünkü sıradan bir evde bile yangın kapısının varlığı, yangın esnasında güvenli bir çıkışın yanı sıra yangının büyüme hızını düşürebilir hatta engelleyebilir.

Büyük resme odaklanacak olursak yangın kapılarının kullanım alanlarını limitlemek mümkün değildir. Çünkü yangın kapıları yangın esnasında 1.cil çıkış yerleridir. Git gide yönetmelik ve kanunlarla insan güvenliğinin daha da öneminin artması ve bunun için alınması gereken önlemlerin de zorunlu hale getirilmesi yangın kapılarının ileride sıradan evlere de dahil olacağını göstermektedir. Belki ismi yangın kapısı olarak geçmeyecek ancak teknolojinin de gelişmesiyle akıllı sistemlerin (akıllı ev aletlerinin) marifeti ile yangın kapısına benzer kapıların evdeki diğer eşyalar ile konuşup kendisini yönlendirecek ve gerekirse kolay çıkışı sağlayacak ya da yangının büyümesini engelleyecektir.

WhatsApp chat